Artikkelilista Edellinen Seuraava

Jack Russell Terrier Club of Great Britainin rotumääritelmä täydennettynä Mr Bob Cloughin (Pengelli Kennels, Wales) kommenteilla

Artikkeli on lainattu JRTCGB Sweden lehdestä nro 3 / 93
CHARACTERISTICS. The terrier must present a lively, active and alert appearance. It should impress with its fearless and happy disposition. It should be remembered that the Jack Russell is a working terrier and should retain these instincts. Nervousness, cowardice or over-aggressiviness should be discouraged, and it should always appear confident.

Kun esität koiraasi näyttelyssä, tulet huomaamaan, että muutamat Russelit ovat kaikkea muuta kuin eloisia. Tämä johtuu yksinomaan siitä, että näyttelyt pitkästytävät niitä. Hyvin harvoista Russeleista on hauskaa kulkea ympäri kehää. Kotona tai kun ne työskentelevät on häntä tavallisesti pystyssä, koska silloin ne ovat kiinnostuneita siitä, mitä tapahtuu. Kun tuot ne kehään, häntä laskee ja ne nuuskivat lattiaa löytääkseen jotain mielenkiintoista. Osa koirista ei koskaan osaa esiintyä oikein, huolimatta siitä miten kovasti yrität. Omistajan kannalta on hyvin turhauttavaa, katsella kuinka terrieri, joka kotona näyttää 'championilta', ryömii ympäri kehää.

Osa näyttelyistä on kaukana kotoa ja 4-5 tunnin automatkan jälkeen koira ei ole terävimmillään. Etenkään pennut, jotka ehkä vielä voivat pahoin autossa. Et itsekään olisi pirteä, jos olisit ennen auton pysähtymistä oksentanut koko päivällisesi! On muistettava, että Russeli on metsästyskoira ja monet englantilaiset terrierimiehet käyttävät siitokseen ainoastaan metsästäviä koiria. Ihmiset, jotka syystä tai toisesta käyttävät koiriaan ainoastaan näyttelyissä, eivät saa väheksyä koiria, jotka tulevat kehään arpia kuonossa tai kehossa. Minun mielestäni nämä koirat ovat ansainneet Jack Russell Terrierin nimen, koska ne tekevät sitä työtä, mihin ne on jalostettu. Mielestäni tätä kunniaa ei voi ansaita ainostaan voittamalla rusetteja näyttelykehässä.

Osa Russeleista inhoaa tuomarin kasittelyä kehässä ja ne voivat olla hermostuneita. Osa niistä on oikein hyviä metsästyskoiria, mutta ne antavat väärän kuvan itsestään näyttelykehässä. Jos tiedät ettei koirasi pidä näyttelyistä - jätä se kotiin. Ennen kaikkea hermostuneisuutta ei saa palkita. Pelkurimaisuus on eri asia ja se voidaan testata vain maan alla. Jos koira ei tappele toisen koiran kanssa, se ei ole pelkuri, mutta jos se juoksee väärään suuntaan luolassa, se on pelkuri. Liika agressiivisuus on hyvin huono piirre eikä se ole sallittavaa. Terrierit, jotka alituiseen yrittävät hyökätä muiden koirien päälle tai, jotka purevat ihmisiä, ovat arvottomia. Ne ovat vaarallisia, ja ne pitäisi lopettaa. Jos on oletettavaa, että koirasi saattaa purra tuomaria, älä vie sitä näyttelyyn. Ei ole mukavaa tulla purruksi ja olen useammin kuin kerran kuullut - "Kummallista, tätä minun koirani ei ole koskaan aikaisemmin tehnyt".

GENERAL APPEARANCE. A sturdy, tough terrier, very much on its toes all the time, measuring between 10" and 15" at the withers. The body length must be in portion to the height, and it should present a compact, balanced image, always being in solid, hard condition.

Määritelmän ensimmäiset sanat kuvaavat täsmälleen, mikä on Jack Russell. Vahva, sitkeä ja tiivis koira, joka juoksentelee paikasta toiseen, tunkee nenänsä joka paikkaan ja on kokoajan valppaana (paitsi ei ehkä näyttelyissä). Yleisvaikutelman tärkein asia on koko. Se saa olla välillä 10-15", ei 13-15", kuten osa tuomareista näyttää luulevan. Nämä tuomarit eivät koskaan huomioi pieniä terrierejä. Alle 12 tuuman terrierit ovat terrierimiehelle hyvin tärkeitä. Nämä pienet koirat kaivavat ketun esiin sellaisita paikoista, joihin suuri koira ei koskaan olisi päässyt. Älä unohda, että eri kokoja käytetään eri tilanteissa.

Vartalonpituuden ja korkeuden oikeaa suhdetta on vaikeaa saavuttaa. On varsin helppoa saada aikaan hyvä Russeli, jolla on hieman liian pitkä selkä, mutta on paljon vaikeampaa tuottaa lyhyitä tasapainoisia terrierejä. Et ehkä ole samaa mieltä, mutta olen huomannut, että näyttelyissä enemmistö koirista on hieman pitkäselkäisiä. Jos onnistutaan jalostamaan oikea selänpituus suhteessa korkeuteen, saadaan Russeli, jonka antama vaikutelma on paljon tiiviimpi, vieläpä tasapainoinen, ja sitähän juuri haetaan. Loppuosaa yleisvaikutelmasta ei tarvitse kommentoida. Terrierinne tulee aina olla hyvässä kunnossa, etenkin niiden, jotka metsästävät. Olen viime vuosina arvioinut kahdesti Ruotsissa, ja nähnyt aivan liian paljon ylipainoisia koiria. Ehkä pidätte koiristanne sellaisina, mutta lihava koira ei ole koskaan jäntevä eikä se koskaan voita näyttelyissä.

HEAD. Should be well balanced and in proportion to the body. The skull should be flat, of moderate width at the ears, narrowing to the eyes. There should be a defined stop but not over pronounced. The length of muzzle from the nose to the stop should be slightly shorter than the distance from the stop to occiput. The nose should be black. The jaw should be powerful and well boned with strongly muscled cheeks.

Tämä on tervettä maalaisjärkeä ja kuvaa, miltä Russelin pään tulee näyttää. Muista, että määritelmän mukaan pään on oltava suhteessa kehoon, ei siis liian suuri ja voimakas. Vahva pää on toivottava, mutta sen on oltava sopusoinnussa koiran muiden kehon osien kanssa. Valtava pää pienessä kehossa näyttää typerältä samoin kuin pieni pää voimakkaassa kehossa. Jack Russell Terrieri ei tarvitse tehtävissään suurta päätä, se on jalostettu osoittamaan ketun sijainti, ei tappamaan sitä.

EYES. Should be almond shaped, dark in colour and full of life and intelligence.

Kaikilla Russeleilla ei ole mantelinmuotoisia silmiä, vaan enemmänkin pyöreät. Ollakseni aivan rehellinen, ei tällä ole mitään merkitystä kunhan silmien sijainti on oikea ja ne eivät ole ulkonevat. Suurimalla osalla terriereistä on ruskeat silmät, osalla vaaleanruskeat, mikä on hyväksyttävää. Sitävastoin keltaiset tai siniset silmät ovat täysin virhelliset. Onneksi vain hyvin harvojen koirien silmienväri on väärä.

EARS. Small "V" shaped drop ears carried forward close to the head and of moderate thickness.

Korvien koko vaihtelee paljon, aina aivan pienistä, jotka tavallisesti ovat ylhäällä pään päällä, suuriin korviin, jotka eivät ole v-muotoiset vaan reunoilta pyöreät. Tuomari ei yleensä kiinnitä korviin kovinkaan paljoa huomiota kunhan ne eivät ole pystyt. Pystykorvat ovat täysin virhelliset ja pilaavat koiran yleisvaikutelman.

MOUTH. Strong teeth with the top slightly overlapping the lower.

Hyvät vahvat hampaat ovat metsästys-terriereille välttämättömät. Heikot, hennot hampaat koirat menettävät metsästäessään. Ristipurenta vaaditaan aina, pieni ylä- tai alapurenta ei ole suuri virhe metsästävälle koiralle jollei suun muoto muutoin muutu.

NECK. Clean and muscular, of good length, gradually widening at the shoulders.

Hyvänpituinen kaula tekee koiran ulkonäöltään tasapainoisemmaksi kuin lyhyt paksu kaula. Tämä on jälleen esimerkki siitä, mikä näyttää kauniilta, mutta ei vaikuta lainkaan terrierin työskentelykykyyn. Lyhyt kaula voi pilata Russelin ulkonäön kokonaan.

FOREQUARTERS. The shoulders should be sloping and well laid back, fine at points and clearly cut at the withers. Forelegs should be strong and straight boned with joints in correct alignment. Elbows hanging perpendicular to the body and working free of the sides.

Russelilla, jonka lavat eivät ole viistot ja hyvin taakse kiinnittyneet on tavallisesti liian suorat lavat ja tämän vuoksi ne ovat jäykkäliikkeiset. Raajojen on aina oltava suorat ja hyvä etuosa tekee Russelin yleisvaikutelmaltaan paljon miellyttävämmäksi. Hyvä etuosa ei aina tarkoita, että kyynärpäät olisivat kohtisuorassa. Hyvässä linjakkaassa etuosassa voi olla huonot kyynärpäät tai ne pyörivät kun koira liikkuu. Kokenut esittäjä voi salata tämän kokemattomalta tuomarilta nostamalla koiran pään ylös, jolloin koira ei rentoudu eikä virhe näy.

BODY. The chest should be shallow, narrow and the front legs set not too widely apart, giving an athletic, rather than heavily chested appearance. As a guide only, the chest should be small enough to be easily spanned behind the shoulders, by average sized hands, when terrier is in a fit working condition. The back should be strong, straight ans, in comparison to the height of the terrier, give a balanced image. The loin should be slightly arched.

Tämä kohta määritelmässämme on aiheuttanut vuosia jatkuneet keskustelut, erityisesti terrierin rintakehän mittauksesta. Kuten määritelmässä selvästi sanotaan, tämä on ainoastaan ohje, mutta selvempää tapaa ei keksitty. Vaikka olen varsin suurikokoinen, minulla on keskikokoiset kädet ja elleivät ne ulotu koiran rinnan ympäri, on se liian suuri työskentelemään luolassa. Vuosien mittaan olen huomannut tarvitsevani koiran, jonka rinnan ympäri käteni yltävät vaivatta, koska tuollaista koiraa voi käyttää kaikkialla. Käsiote rintakehän ympäri on tärkeä ja antaa hyvän kuvan rinnan koosta ja kertoo siis onko koira rotumääritelmän mukainen. Vaikka rintakehän on oltava matala, on keuhkoille edelleen oltava paljon tilaa, erityisesti kun koira työskentelee. Väärin sijoittuneet lapaluut tuottavat koiralle enemmän ongelmia maan alla kuin syvä rintakehä. Jos eturaajat ovat erillään, on ilmeistä, että koiralla on leveä rintakehä.

HINDQUARTERS. Should be strong and muscular, well put together with good angulation and bend of stifle, giving plenty drive and propulsion. Looking from behind, the hooks must be straight.

Hyvä vahva takapää, jossa on hyvät kulmaukset tekee sekin koirasta tasapainoisen näköisen. Voimakas takaosa auttaa Russellia, kun se etenee maan alla. Jos siitoksessa käytetyllä uroksella on huono takaosa, on vähintään kahdella pennuista sama vika.

FEET. Round, hard padded, of cat-like appearance, neither turning in or out.

Hyvin muodostuneet kissamaiset tassut eivät vain näytä mukavilta vaan auttavat terrieriä kun se on maan alla tai kun se vain juoksee ympäriinsä. Heikot jalat vahingoittuvat paljon helpommin. Katso Greyhoundin jalkoja ja totea, miten hývin muodostuneet ne ovat, kilpajuoksijakoira, jolla on heikot tassut loukkaantuu nopeasti. Vaikka Russelia ei ole jalostettu juoksemaan paljon, tarvitsee sen silti käyttää tassujaan kun se on maan alla, toisinaan sen on kaivettava luolassa. Haravarpaisemmat tassut voivat olla eduksi terrierille, joka työskentelee kivisessä maastossa, missä sen on kiipeiltävä. Sisään- tai ulospäin kääntyneet tassut rikkovat koiran etuosan linjan.

TAIL. Should be set rather high, carried by gaily and in proportion to body length, usually about four inches long, providing a good hand-hold.

Hyvä hännänmitta parantaa Russellin selkälinjaa, huono, alaskiinnittynyt häntä huonontaa hyvän lyhytselkäisen koiran linjaa ja koiran tasapaino häiriintyy. Hännän pituus on työskentelevälle koiralle tärkeä. Joskus ainoa mahdollisuus saada koira ulos luolasta, on ottaa tukeva ote hännästä ja vetää. Jos häntä on liian lyhyt tämä ei onnistu.

COAT. Smooth, without being so sparse as not to provide a certain amount of protection from the elements and undergrowth. Rough or broken coated, without being woolly.

Sileäturkkinen Russelli on todella helppohoitoinen, tiheä ja paksu turkki suojelee terrieriä hyvin. Karkea turkki on aivan toinen asia. Myös kaikkein huonointa karkeaa turkkia voi parantaa paljon, trimmauskonstit oppii harjoittelemalla. Trimmaa aina terrieri vartalolinjan mukaisesti, älä jätä pitkiä karvoja, jotka rikkovat koiran linjoja. Oikealla trimmauksella voidaan jopa häivyttää koko joukko virheitä, hyvin trimmattu Russeli näyttää paljon paremmalta kuin huonosti trimmattu tai täysin hoitamaton.

COLOUR. White should predominate with tan, black, or brown markings. Brindle markings are unacceptable.

Viimeinen asia jota tulisi katsoa pentua valittaessa on väri. Sama pätee näyttely arvostelussa. Kunhan pentu on hyvinmuodostunut ei värillä ole väliä, on vain muistettava, että valkoisen on oltava hallitseva, loppu onkin sitten vain kosmeettista. Tiikerijuovitusta ei sallita, koska se paljastaa että taustalla on vierasta verta, (Bull Terrieri). Tiikerijuovitus periytyy dominoivasti.

GAIT. Movement should be free, lively, well co- ordinated with straight action in front and behind.

Virheelliset liikkeet näkee vain kun koira liikkuu ja tuomarin pitää olla tarkkana eikä antaa katseen harhailla esittelijöiden liikkuessa. Pihti- ja länkisääret näkyvät selvästi ja ovat virhe. Suorat liikkeet parantavat terrierin olemusta.


Correct General Appearance (Illustration courtesy of JRTCA) A Jack Russell Terrier should not show any strong characteristics of another breed.

Kuten sanottu, Russellissa ei saa näkyä merkkejä muista roduista. Tämä tarkoittaa tänä päivänä lähinnä Lakeland Terrieri-verta. Tämä on aiheuttanut melkoista keskustelua russelimaailmassa, eikä aina ole helppoa nähdä onko koira täysin puhdasrotuinen. Etenkin Lakeland-sekoitukset alkavat olla varsin tavallisia ja suurin osa täyttää silti määritelmän. Vaikka tällainen koira olisi kehän paras ei sitä saa arvostella Russellina, jos siinä on selviä merkkejä muista roduista. Tämä on tuomarille vaikeaa. Jos terrieri on enimmäkseen rotumääritelmän mukainen, miten osoittaa kehässä, että siinä on pieniä merkkejä muista roduista. Määritelmän mukaan muista roduista on oltava selviä merkkejä ja eräät kasvattajat käyttävät tätä hyväkseen. Jos koiralla on oikein kova turkki mutta mikään muu ei osoita sen olevan sekarotuinen, voiko tämä olla riittävä merkki siitä, että koirassa on Lakeland- verta. En usko.

Osa Lakeland-sukuisista Russelleista on helposti tunnistettavissa. Muutama vuosi sitten esitin The Russell National:ssa erään nartun, herättääkseni keskustelua. Karkeiden yli 12" narttujen luokassa esitin nartun, jossa oli paljon Lakeland-verta. Turkin väri ja ulkonäkö osoittivat selvästi, että siinä oli muita rotuja. Se oli kaunis kuin patsas, ja se oli voittanut tusinoittain metsästysterrieri- näyttelyitä. Narttu oli oikein viehättävä. Sen suurin virhe oli kyynärpäät, mikä jäi useimmilta tuomareilta huomaamatta. Monet esitetyistä terriereistä olivat oikein hyviä ja omistajat tuomitsivat menestykseni, kun tulimme luokassamme toiseksi. Kukaan ei kuitenkaan sanonut mitään.

Narttuni seisoi kehässä, aivan paikallaan ja näytti aivan Lakelandilta. Jos se olisi voittanut luokkansa, olisiko silloin joku valittanut? Näytin narttuni taka-ajatuksin ja jos minua olisi pyydetty poistumaan kehästä olisin tehnyt sen protestitta, koska nartussani oli selvästi muuta rotua.

Eräs toinen koirani voitti luokkansa ja sain välittömästi kommentteja, ettei se ollut puhdasrotuinen. Se oli kuitenkin niin puhdasrotuinen kuin Russelli voi olla ja se oli voittanut useita metsästysnäyttelyitä ja oli oikein hyvä "working terrier". Kysynkin, miksi nämä ihmiset valittivat siitä, mutta eivät 2- tilasta toisella nartullani.

Edellä on kommentejani rotumääritelmästä. Tämä rotumääritelmä on tehty Russellin parhaaksi. Eräiden kohtien tarkoituksena on tehdä koirasta paremman näköinen, mutta suurin osa on tarkoitettu koiran työskentelykyvyn varmistamiseksi.

Kaikkien meidän on muistettava, etä tuomarin päätös on lopullinen, jos et kestä tätä älä mene näyttelyihin. Näyttelykehän ulkopuolelta ei voi nähdä kaikkia sitä, mitä koiraa tutkiva tuomari näkee. Et voi ottaa otetta koirasta tai katsoa purentaa kehän ulkopuolelta, vain tuomari voi tuomita nämä.


Pitäkää hauskaa näyttelyissä ja nauttikaa Russeleistanne, se on paljon tärkeämpää kuin ensimmäisen palkinnon voittaminen.

Bob Clough


Artikkelilista Edellinen Seuraava