Artikkelilista Edellinen Seuraava

Merkintöjä 12" jalostusuroksesta

Kirjoittanut: Greg Mousley, joulukuussa 1989.

Koska olen esittänyt muutamia huomioita 12" (30.5 cm) jalostusuroksista, monet ovat pyytäneet minua selittämään asiaa tarkemmin.

Olen aina pitänyt kiinni siitä, että terrierimiehen olisi etsittävä 12-tuuman (~30 cm) jalostuslinjaansa laadukkaita narttuja ja astututettava niitä 13" tai sitä korkeammilla (>33 cm) uroksilla, jotka toistuvasti periyttävät pientä kokoa. Syyt tämän ajatusketjun takana ovat yksinkertaiset. 12" astutusurokselta, jolla on hyvä luusto ja riittävästi kapasiteettia yhtenäisen linjan jatkamiseksi, puuttuu aina rakenteen joustavuutta, selvästikin. Se on tavallisesti hyvin jykevä eläin ja lähes aina lyhyt kaulainen ja voimakas harteinen. Toisaalta oikearakenteinen 12" uros, ja niitä on vähän, joka on rakenteeltaan sekä joustava että tasapainoinen näyttää kaikkien silmissä nartulta. Jos sitä käytetään 12" narttuihin, se tavallisesti heikentää linjaa sen sijaan että pitäisi sitä yllä tai parantaisi sitä. Jos kasvattaja toistuvasti käyttää pieniä, suuriluisia uroksia, ovat tulokset kaikkien nähtävissä: paksuja, jötikkämäisiä pieniä terriereitä, joilla on leveä etuosa (rinta) - yleisesti suuria koiria, joilla on pienet jalat. Todellinen askel taaksepäin.

Yli 13" jalostusurosten käytölle on olemassa tukeva perustelu. Luonnon on geneettisesti paljon helpompi ylläpitää korkeampien terrierien hyvää rakennetta. Terrierin luonnollinen korkeus näyttäisi olevan noin 14" (35-36 cm) tai päälle sen, mutta tällainen koko tekee niistä usein käyttökelvottomia monissa ketunmetsästystilanteissa, elleivät ne ole lähestulkoon täydellisiä rakenteeltaan. Hyvin monet todellisista terrierimiehistä haluavat, että osa heidän terriereistään on kooltaan 12 tuumaisia, etenkin nykyään kun ainoa laillinen luolasaaliseläin on kettu (Britanniassa, toim. huom.). Terrierimiehen on aina annettava luonnon avustaa jalostussuunnitelmissa eikä yrittää tapella sitä vastaan astuttamalla jatkuvasti 12 tuumaisia 12 tuumaisilla, koska tämän seurauksena linjat muuttuvat kokoajan entistä hentorakenteisemmiksi tai sitten luodaan järkälemäisiä, paksuja, pieniä sumopainijoita. Käytä kokonaisuudeltaan hyviä uroksia, joilla on metsästyskykyä ja halutun tyyppinen luusto - jalostusuroksia, joita luonto auttaa siirtämään eteenpäin niiden tyyppiä ja ylläpitämään hyvää linjaa. Valitse nartut todella laadukkaasta 12" linjasta. Luonnon on helpompi säilyttää terrierin pieni koko, jos narttu on pieni. Katso vaikka ympärillesi, hyvät 12" nartut vievät määrällisesti voiton 12" uroksista jopa keskinkertaiset urokset mukaan lukien noin suhteessa 12:1.

Yhdyn käsitykseen, että on todella suuri saavutus kasvattaa hyvä 12" uros, jolla on oikea rakenne ja hyvä luusto, jne., mutta jos 12 tuumaista käytetään jatkuvasti 12 tuumaiseen, ei haluttua tulosta lopulta enää saavuteta.


Artikkelilista Edellinen Seuraava