Artikkelilista Edellinen Seuraava

Luolakoirat, luolakäytön terveyshaitat ja niiden ehkäisy -
Preventing and Treating Injuries of Working Dogs

Kirjoittanut: Ilkka Kvist, pieneläinsairauksien erikoislääkäri, Lahden eläinlääkäriasema

Yleiskunto

Ehkä tärkein tekijä, jolla voidaan välttää luolakoiran tarpeettomat vammautumiset tai sairastumiset on huolehtia siitä, että koiralla on riittävä peruskunto. Koira voi olla ahtaassa luolassa tuntikausia. Jo yksin hengitysilma voi käydä niin vähiin, että huonokuntoisempaa alkaa heikottaa, muista rasituksista puhumattakaan. Lyhyesti sanottuna, jos koirallasi on huono kunto, älä vie sitä luolaan.

Rokotukset

Tavalliseen kotikoiraan verrattuna luolakoiralla on verrattomasti suurempi riski saada tarttuvia eläintauteja, näistä pahin vaihtoehto on rabies l. raivotauti. Rabieksella on muutama tosi ikävä puoli. Ensiksikin se voi tarttua koirasta edelleen ihmiseen ja kaikenhuipuksi kun oireet alkavat sitä on useimmiten mahdotonta parantaa. Raivotautirokotuksen on siis syytä olla kunnossa. Suomessa syntynyt pentu rokotetaan rabiesta vastaan ensinmäisen kerran 16 vk iässä. Rokotus uusitaan 1 v. iässä. Tavallisesti koirat rokotetaan raivotautia vastaan kahden vuoden välein, luolakoirat on rokotettava vuoden välein.

Loiset kapi yms

Luolassa vierailun jälkeen voi turkissa olla muutakin kuin pölyä. Ehkä tavallisin tuliainen on syyhypunkki eli kapi. Kapipunkin hienompi nimi on Sarcoptes scabies. Kapi on ikävä tauti, mutta sillä on yksi hyvä puoli, siitä pääsee varsin helposti eroon. Valitettavasti ei kuitenkaan kovin helposti kotikonstein. Eläinlääkärisi voi antaa pistoksena ivermektiini nimistä lääkettä, jolla on suorastaan ällistyttävä teho kapipunkkiin. Yleensä yksi pistos riittää, mutta varmuuden vuoksi käytetään kahta pistosta, jotka annetaan kahden viikon välein. Tällä superpunkkilääkkeellä on kuitenkin yksi huono puoli, jota ei koskaan sovi olla mainitsematta.

Ivermektiiniä ei saa antaa koskaan collieille, shelteille eikä millekään collien sukuisille koirille.

Jos sinulla on edellämainittu koira ja tarvitset kapia vastaan lääkettä on olemassa tablettimuotoinen lääke, jonka kauppanimi on Interceptor©. Sen saatavuus on kuitenkin huonompi, kuin ivermektiinillä, koska se on erikoislupavalmiste. Kuitenkin useimmilla hyvinvarustetuilla klinikoilla on tätä valmistetta saatavilla.

Vammat

Luolan asukas ei useinkaan suostu lähtemään noutajan matkaan vapaaehtoisesti, vaan pikemminkin yrittää vastustaa kaikin keinon. Tosiasiassa kyseessä on sananmukaisesti kyse elämästä ja kuolemasta. Vaikka koira saisikin luolan asukkaan matkaansa, kärsii noutajakin usein, enemmän tai vähemmän. Luolan asukas puree ja raapii koiraa, usein seurauksena on ainakin haavoja. Luolassa tappelu aiheuttaa ihon hiertymistä. Tavallisesti vahingoittuvat eniten silmäkulmat ja eturaajojen kulmikkaat ulokkeet kuten kyynärpäät. Vakavammissa tappeluissa voi syntyä myös lihas-, jänne- tai jopa luuvauriota.

Repeytymät

Ihon tehtävänä on suojata allaolevia kudoksia kaikelta ympäröivän maailman pahalta. Kun iho menee rikki ovat allaolevat kudokset paljaana. Tällöin puhutaan haavasta. Jos iho on vielä ehjä, mutta pinta kulunut, sitä voidaan hoitaa puhdistamalla se hyvin juoksevalla vedellä ja rasvaamalla vauriotunut ihoalue pari kertaa päivässä. Korvalehdet ja huulet ovat alttiina puremille. Useimmiten repaleinen korvalehti kannattaa hoidattaa. Lehden rusto on varsin huonosti verisuonitettua ja jos se tulehtuu, on paraneminen hidasta. Repaleiset raatelujäljet kannattaa siistiä. Jos kudokseen on riittävä kannas, jossa toimii verenkierto, se voidaan pelastaa.

Lihasvammat

Jos haava on niin syvä, että se yltää lihaksiin asti on sellainen aina syytä hoitaa huolella. Kaikki lihasvammat eivät kuitenkaan näy päälle. Jos koira ontuu tai ei käytä raajaansa lainkaan, on syytä hakeutua tutkimuksiin. Lihasvammoja joudutaan harvoin operoimaan. Mutta esimerkiksi laser-hoidolla voidaan parantumista nopeuttaa.

Jännevauriot

Joskus voi olla vaikea erottaa päälleppäin, onko kyseessä jännevaurio vai murtuma. Molemmissa tapauksissa raajan osa voi olla hervoton, jos jalasta ei liikuttaessa tunnu rutinaa, eikä se ole hirveän kipeä, kyseessä voi olla jännevaurio.

Jännevauriot tarvitsevat hoitoa kaikkein nopeimmin, nyrkkisääntönä on, että ne tulisi hoitaa vuorokauden sisällä tapaturmasta.

Muutoin jänteen päät kuroutuvat kauemmaksi toisistaan olloin ompelu on vaikeampaa.

Murtumat

Luuvauriot vaativat pääsääntöisesti eläinlääkärin tutkimusta ja hoitoa. Luunmurtuman tunnistaa monesti jo päällepäin, raaja retkottaa sivulla velttona tai raaja voi olla kääntynyt outoon suuntaan. Varpaiden murtumat voivat olla joskus yllättävänkin oireettomia. Tavallisesti kuitenkin murtumakohta on selvästi turvoksissa ja kosketeltaessa kipeä.Tavallinen murtumapotilas tarvitsee hoitoa muutaman päivän sisällä. Avomurtumalla tarkoitetaan tilannetta jossa iho on mennyt rikki ja kudokset ovat paljaana luuhun asti. Luun ei tarvitse silti näkyä.

Avomurtuman ollessa kyseessä tarvitaan hoitoa tulehdusvaaran vuoksi mahdollisimman pian.

Hoitamattomina murtumat ovat kipeitä ja siksi on tietysti pyrittävä saamaan hoitoa sikäli kuin sitä on vain saatavissa. Virheellinen luutuminen alkaa olla leikkaushoitoa häiritsevää vasta noin viikon päästä. Ensiapuna vaurioitunut raaja on syytä lastoittaa. Lastoittaminen on kuitenkin tehtävä huolellisesti, lastan tulee ylettyä molemmissa suunnissa seuraavan nivelen yli.

On syytä muistaa, että pehmustaminen on vielä tärkeämpää kuin kova jäykkä tuki.

Jos lastoitus puristaa jalkaa, on siitä enemmän haittaa, kuin hyötyä. Siksi aina on jätettävä varpaat siteen ulkopuolelle avoimiksi, jotta mahdollinen turvotus huomataan ajoissa. Jos murtuma on sellaisessa paikassa, johon ei hyvää tukea saada, esimerkiksi reiteen, on koiraa pidettävä mahdollisimman pienessä tilassa, jossa se ei pääse paljoa liikkumaan, vaan tyytyy olemaan paikoillaan.

Haavat

Rikkoutuneesta ihosta pääsee maata, multaa ja kaikkea likaa paikkoihin jonne ne eivät kuulu. Ensimmäinen tehtävä on huuhtoa vauriokohta hyvin.

Älä vahingoita puhdistuksella kudoksia enää enempää.

Usein vesipesu on parempi vaihtoehto kuin käyttää kudoksia ärsyttävää "puhdistusainetta". Valmisteet jotka sopivat ehjän ihon puhdistukseen eivät sovi lihasten ja mahdollisesti hermojen puhdistukseen. Laimea "konjakin" värinen Betadine on varmasti parempi kuin raaka Neoamisept tai vastaava. Vaikka vahva myrkky tappaa bakteereita se myös vahingoittaa kudoksia. Sen ärsytys kestää kauemmin kuin aineen hyvä teho. Parhaiten autat paranemista, kun pidät kudokset kunnossa. Suojaa vauriokohta kuivumiselta. Parasta kostutukseen olisi nk. fysiologinen suolaliuos, joka vastaa elimistön omaa väkevyyttä. Riittävän oikea väkevyys on liuoksella jossa litrassa vettä on 9 g ruokasuolaa. Suojaa avoimet alueet kankaalla, joka on kostutettu suolaliuoksella tai sen puutteessa vedellä. Jos iho on kokonaan rikki, en suosita haavarasvojen käyttöä, elimistö pitää rasvaa ja haavapulveria vieraana aineena, jota se yrittää ajaa ruumiista ulos,jolloin mahdollinen märkiminen voi jopa lisääntyä. Jo suhteellisen pienet avohaavat kannattaa hoidattaa eläinlääkärillä. Ne paranevat nopeammin ja vähemmällä arpimuodostuksella. Tuoreet haavat, jotka eivät ole ehtineet vielä tulehtua on syytä ommella, usein haavan reunat joudutaan siistimään eli revidoimaan. Jos haava ehtii tulehtua, sitä ei voida ommella ennen tulehduksen parantumista. Joskus haava joudutaan hoitamaan avoimena, silloin se pidetään kosteana kunnes koko haava-alue on peittynyt punaisella jyväis- l. granulaatiokudoksella. Tämä jyväiskudos, jota joskus kutsutaan myös liikalihaksi, ei ole mikään huono asia, vaikka se helposti vuotaakin verta. Liikaliha on väriltään kirkkaan punaista ja saattaa näyttää omistajan silmään varsin hurjalta, mutta kyseessä on oikeastaan parasta mitä haavalle voi tapahtua. Tämä uusi kudos on hyvin verisuonitettua kudosta, joten elimistö tuo tehokkaasti kaikki tarvittavat puolustusjärjestelmän solut ja samoin lääkkeet! Elimistö suojaa sisäosansa nopeasti kasvavalla granulaatiopedillä.

Silmävammat

Tavallisimmat silmävauriot ovat suhteellisen harmittomia, silmiin menee hiekkaa, maata tms. ja ne punoittavat. Runsas vesihuuhtelu ja sen jälkeen silmäboorivesi tai Hauvelin silmänpuhdistaja ovat tavallisesti riittävä hoito. Silmätippojen käytössä on syytä olla pidättyväinen, ainakin jos ne on määrätty toiseen vaivaan. Antibioottitippoja voidaan käyttää suhteellisen turvallisesti, muistaen että kuurin pitää olla vähintään 5 pv pituinen. Muista että antibiootti silmätipat ovat Suomessa eläinlääkärin-(/lääkärin) määräyksen eli reseptin alaista tavaraa. Kortisonia sisältävät tipat ovat tietyissä tilanteissa haitallisia. Jos silmän sarveiskalvo on vaurioitunut saattaa kortisonitippa johtaa jopa silmän puhkeamiseen.

Älä laita tuntemattomia tippoja koirasi silmään.

Silmän puhkeaminen tai esiinluiskahdus vaativat aina eläinlääkärin hoitoa ja vielä mahdollisimman nopeasti. Kummassakin tapauksessa silmä voidaan mahdollisesti pelastaa, jos hoitoon päästään riittävän ajoissa.

Hammasvammat

Koiran mieluisimmat aseet ovat hampaat, siksi niihin tulee helposti vauriota. Tässä tapauksessa tavallisin vaurio on hampaan murtuma tai irtoaminen. Irronnut hammas voidaan joskus saada istutettua uudelleen, eli jos ulkonäkö on tärkeä, irronnut hammas kannattaa ottaa mukaan, jos se vain löytyy. Murtunut hammas voi parantua itsestään tai se voi vaatia hoitoa. Jos hammas katkeaa tarpeeksi läheltä kärkeä, paljastunutkin juurikanava voi kalkkeutua sisältäkäsin. Mutta jos alunpitäen punainen juurikanava muuttuu mustaksi reiäksi hampaan tyngän pinnalla, on hammas kuollut. Jos hammas halutaan säilyttää suussa voidaan kyseinen hammas juurihoitaa. Kuolleen hampaan juureen voi ajan myötä tulla paise, usein silloin ainoa hoito on hampaan poisto.

Kotiapteekki

Koiran omistajan kotiapteekkiin kuuluvat ainakin seuraavat tarvikkeet:


Artikkelilista Edellinen Seuraava